Welke soorten harnasjes/tuigjes zijn er allemaal?

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 14:09

Er zijn zoveel verschillende soorten harnasjes dat je vaak niet meer weet welk harnasje je nu het beste neemt. Daarom neem ik vandaag even de tijd om jullie wat meer wegwijs te maken in de wereld van de harnasjes. 

Waarom een tuigje/harnas gebruiken?

Een tuigje drukt niet op de luchtwegen, nek en hals. Op deze manier is het voor veel honden vaak beter voor een harnas te dragen. Sommigen zeggen dat ze ook op een meer natuurlijke manier kunnen wandelen. 

Honden met nekklachten of rugklachten, wandelen beter met een tuigje. Zo hebben ze minder pijn en kunnen ze meer ontspannen wandelen. 

Sommige honden gaan echter veel harder trekken aan de riem met een tuig. Dan ga je beter op zoek naar een antitrektuig, dat is beter voor jou en je hond. 

 

Y-tuigje

Een y-tuigje dankt zijn naam aan zijn vorm. Het harnasje heeft 2 riemen aan de zijkant van de hals van de hond die samenkomen op de borst (de 3 riemen vormen dus een Y).

Bij dit soort tuigje kan de hond zijn voorpoten vrij bewegen zonder belemmeringen. Sommige honden vinden echter de verticale band vooraan niet aangenaam, waardoor een ander tuigje beter geschikt kan zijn. 

Veel Y-tuigen hebben vooraan een extra ring waar je de riem aan kan vastmaken waardoor je er een antitrektuig van kan maken.

 

 

Harnas met horizontale band vooraan

Dit tuig heeft als voordeel dat het supergemakkelijk aan te doen is.

Nadeel is dat de horizontale band de borst en voorpoten kan belemmeren. Als de hond een stap naar voor zet komt er druk op het schoudergewricht van de hond. Als de hond trekt zorgt dit voor een harde belemmering van de bewegingsvrijheid.

Ik raad dit harnas dus af, er zijn veel betere harnasjes op de markt, waarbij je hond toch in alle vrijheid kan bewegen. 

H-tuig

Een H-tuig wordt heel vaak gebruikt bij kleine honden of puppy's.

Ook honden uit het asiel of herplaatser hebben vaak baat bij deze harnasjes. Ze hebben namelijk 2 buikriemen waardoor ontsnappen vaak onmogelijk is.

Ze worden voornamelijk verkocht in nylon, deze drogen snel en zijn zeer licht om te dragen.

Ze zijn echter wat moeilijker om aan te doen en bij veel modellen moet er een poot worden vastgenomen om het harnasje aan te krijgen. Ook ligt er vaak meer druk op de hals omdat het tuigje heen en weer kan verschuiven.

Er zijn vaak ook tuigen met bredere banden met een wat stoerder uitzicht beschikbaar. 

Instaptuigje

Een instaptuigje wordt vaak gebruikt voor kleinere honden. Dit is voornamelijk door de manier waarop het tuigje wordt aangedaan. 

De hond kan met 4 poten op de grond blijven staan bij het aandoen. Het is supergemakkelijk aan te spannen, is in veel kleuren beschikbaar en is goed verstelbaar. 

Voor ontsnappers is het geen goed tuig, ze kunnen er namelijk heel gemakkelijk uit. Ook het aandoen moet rustig gebeuren en de riem moet vaak vastgemaakt worden aan meerdere ringen 

Antitrektuig

Er zijn reeds vele soorten antitrektuigen op de markt. Echter is er maar 1 dat ik echt aanbied en dat is het Mazter tuig. 

Het Mazter tuig is hondvriendelijk en de hond kan leren wandelen zonder trekken, zonder pijn. 

Voor meer info neem je best een kijkje op de website www.flappies.be 

Augie is de hoofdverdeler van België van de tuigjes en kan je zeker meer informatie verschaffen over hoe je ze moet gebruiken. Je kan ze daar ook meteen aankopen!

 

Hopelijk ben je nu al wat wijzer en weet je welk tuigje bij je hond past. Nog vragen? Neem gerust contact op met ons! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.