Hoe laat ik mijn hond stoppen met trekken?

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 09:17

Trekken aan de riem is 1 van de meest voorkomende problemen bij honden. Vaak trekken honden al van pup af aan aan de riem. Dan vindt iedereen het schattig en is het nog niet zo hinderlijk. 

Echter als je hond groter en groter wordt, wordt het vaak moeilijker om je hond onder controle te houden. Het is vaak moeilijk om je hond dit gedrag af te leren omdat het al een gewoonte is die ze van pup af aan hebben. Daarom is het zeer belangrijk om je al van in het begin te focussen aan het wandelen aan de riem. 

Of toch als jij met jouw hond wil wandelen, en niet omgekeerd. 

Waarom trekt mijn hond?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Je moet steeds de oorzaak van het probleem weten, voor je dit kan aanpakken.

Velen denken dat het te maken heeft met dominantie, ook al is dit vaak niet zo. Meestal is het gewoon omdat ze heel enthousiast zijn en dingen ruiken en zien dat verder zijn dan de lengte van hun riem.

Je ziet dit gedrag veel bij pups. Alles is nieuw voor hun dus trekken ze om sneller vooruit te komen en zoveel mogelijk te kunnen snuffelen of dingen op te eten van de grond. Echter als jouw hond trekt omdat die iets ruikt, en jij laat dit toe, dan hebben ze steeds het gevoel dat trekken helpt. Dit blijven ze dan natuurlijk doen omdat dit voor hun de manier is waarop ze hun zin krijgen.

Daar nog eens bij lopen/wandelen honden sneller dan ons. Het is dus niet meer dan logisch dat zij sneller vooruit zullen gaan dan wij. Bij grote honden valt dit meer op. Jonge honden hebben dan nog eens zoveel energie meer, dat hun aandacht eerder bij het snuffelen en zoeken ligt, dan bij jou.

 

Hoe leer ik dan het trekken af?

Hier is vooral heel veel tijd en geduld voor nodig. Alsook een heel consequente hand. Als je de ene keer je hond laat trekken (ook al is het maar voor even) en de ene keer je hond wil leren niet te trekken, leren ze niets bij.

Het doel is om de hond te leren wandelen zonder trekken. Je moet dus je hond "tegenwerken". Wil die snuffelen aan dat plekje? Dan zorg je ervoor dat die dat niet kan. Op deze manier gaat je hond door hebben dat trekken niet werkt.

Let er wel op dat jouw wandeling nog steeds plezierig zijn voor je hond, laat hem dus nog wel de vrijheid (zonder trekken) om te snuffelen, laat hem niet de hele wandeling volgen. Zo lang aandacht erbij houden is voor de hond enorm moeilijk en doe je beter niet een lange tijd aan 1 stuk door. 

Wat moet je vooral niet doen?

Sommigen denken dat als je eens goed terugtrekt aan de riem, het gedrag opgelost zal geraken. Dit zal misschien even werken, maar is geen goede methode om dit langdurig af te leren. Door een ruk aan de riem te geven zijn er verschillende problemen. 

Vaak weet je hond niet wat hij/zij verkeerd doet. Door een ruk aan de riem te geven leert je hond dus niets bij.

Daar bovenop doet het vaak pijn omdat de keel van de hond een harde klap krijgt. Dit is dan weer niet goed voor de relatie met jouw hond. 

Gebruik ook nooit een flexi riem (je weet wel die riemen dat je zo kan uitrollen). Veel mensen gebruiken dit om hun hond meer ruimte te geven bij het wandelen. Dit kan het trekgedrag erger maken omdat de hond niet zeker weet waar de riem nu ophoudt. Het beste is nog steeds een gewone riem met een vaste lengte. Op die manier is het duidelijker voor jouw hond waar de grens is. 

Verschillende manieren om jouw hond te laten stoppen met trekken

1. TREKKEN EN STOPPEN

De eerste en waarschijnlijk de meeste gebruikte methode is stoppen wanneer jouw hond trekt. Wanneer de hond trekt aan de riem, stop je met wandelen. Dit mag zelf zijn zonder woorden. De hond kan zijn "doel" niet bereiken en het trekken heeft dus geen zin meer. De aandacht moet nu wel op jou gevestigd worden als de hond terug vooruit wil wandelen. 

Wacht dan gewoon tot als de hond enkel en alleen aandacht heeft voor u. De meeste honden zullen wel gewoon terug naar jou toekomen. Wanneer de hond zijn aandacht op u heeft en naar jou toekomt, beloon je hem met een snoepje of wat lieve woorden, een aai enz. 

Dit herhaal je elke keer als er spanning komt op de riem. Je kan ook je hond het commando voet of naast leren. Heel belangrijk is dat je je hond elke keer beloond als die aandacht heeft voor u en terugloopt naar u. Dan gaat hij jou associëren met iets lekkers. 

Alhoewel ik dit persoonlijk een zeer goede methode vind, is het vaak een training van lange duur. Bij een wandeling kan je vaak 20 of 30 keer moeten stoppen met wandelen. Hierdoor word je wandeling langer en hebben veel mensen zin om na een paar wandelingen het al op te geven. Maar geef niet op en blijf proberen, na een tijd zal je zeker verschil merken! 

Als je de methode goed onder de knie hebt, kan je ook wat moeilijkere oefeningen vragen van je hond. Je kan bijvoorbeeld zijn aandacht behouden door je wandeltempo af te wisselen (traag stappen, normaal stappen, snelwandelen en een stukje joggen). Doe dit enkel als je hond zijn aandacht volledig op jou heeft! Je kan ook bij het wandelen een andere richting uitlopen zodat jouw hond in de war is en jou terug volgt. 

2. TREKKEN EN OMDRAAIEN

Dit is een variant op de trekken en stoppen methode. In plaats van te stoppen met wandelen draait u zich om in een bocht van 180 graden. Wanneer de hond trekt en hij dus de leider is, verandert dit naar dat jij de leider bent. De hond zal namelijk jou moeten volgen in de andere richting. 

Als de hond meewandelt met jou beloon je hem. Ook op deze manier zal de hond nooit zijn "snuffeldoel" bereiken. 

3. PUPS TRAINEN

Pups trekken heel vaak al meteen aan de riem. Dit is voornamelijk omdat alles nieuw is en ze overal tegelijk willen snuffelen en ontdekken. 

Echter kan je ze al van kleins af aan dingen leren. Wanneer jouw pup toevallig naast je loopt of naar je toekomt, beloon dan met een snoepje. Na een tijdje zal hij doorhebben dat naast jou wandelen en dicht bij jou blijven gelijk staat aan een snoepje krijgen. 

U kan ook een snoepje (best iets dat heel goed ruikt, bv een stukje vlees) in jouw hand houden en zo de pup begeleiden naast je. Jouw pup zal het vleesje ruiken en zo flink naast je wandelen om het vlees je te kunnen nemen. Beloon hem om de paar meter met een vleesje als die dicht bij je blijft en niet trekt.

Door dit te doen kan u ook het commando NAAST aan leren aan je pup. Gebruik het commando echter enkel en alleen als de pup het commando ook effectief uitvoert. Er zal nog veel te veel afleiding zijn en de kans dat jouw pup het commando effectief uitvoer op bevel zal klein zijn. 

Wanneer je ziet dat jouw pup begint te trekken probeer je de aandacht te vragen. Neem een speeltje mee, probeer naar je toe te lokken met iets lekkers, of gebruik je stem. Wanneer de puo bij je komt beloon je hem door met het speeltje te spelen, te aaien of een snoepje te geven en wandel je verder. Dit herhaal je steeds. 

 

 

 

Het was een hele brok lectuur, en dit op een maandagochtend seg! Hopelijk kan je verder met de tips, en zijn je wandelingen vanaf nu een heel stuk rustiger en minder stressvol.

Lukt het wandelen toch nog niet naar wens of zie je er geen meester over? Neem zeker eens contact op met Augie van www.flappies.be  zij kan je zeker verder helpen met alle soorten problemen met jouw hond!

Nu ga ik zelf even op wandel met onze viervoeters, tot de volgende keer! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.