10 tips voor te reizen met jouw hond

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 06:24

Het is altijd leuk om op reis te gaan. Maar wat is nu leuker dan alleen op reis gaan? Op reis gaan met jouw hond natuurlijk!

Velen laten hun hond thuis of laten ze achter in een opvang. Echter kan het ook zo leuk zijn om samen met jouw viervoeter(s) op stap te gaan!

In deze blog geef ik je 10 tips om met je viervoeter te reizen in de auto. 10 simpele tips die je reis nog leuker maakt! 

Laat je hond kennis maken met het autorijden

Dit is misschien wel de belangrijkste tip als je samen een autorit wilt maken met je hond. Veel mensen vergeten dat niet elke hond graag in de auto zit of de auto kent.

Het beste is om het stapje per stapje op te bouwen. Als je hond geen auto kent en je gooit hem gewoon op de achterbank en gaat uren rijden, is de kans groot dat jouw hond trauma's krijgt en nooit meer mee wilt in de auto. Dit willen we natuurlijk vermijden!

Neem snoepjes of koekjes mee en geef je hond af en toe een beloning. Zo gaat hij leren dat autorijden leuk is en gelijk staat aan koekjes geven.

Na de autorit neem je de riem en ga je een goede wandeling maken of ga je lekker spelen met jouw hond. Zo weet hij dat de auto gelijk staat aan leuke avonturen maken en is hij het in no-time gewoon om met de auto te rijden!

 

Voer je hond niet tijdens of voor het autorijden

Natuurlijk in de gewenningsfase mag je je hond wel belonen. Echter als jouw hond zich 100% comfortabel voelt in de auto, is het beter om geen eten te geven net voor of tijdens het autorijden.

Als je niet lang in de auto moet zitten is er minder een probleem. Maar sommige honden hebben heel snel last van reisziekte. Dan is het beter om geen eten te geven om te voorkomen dat heel je achterbank of koffer natuurlijk vol ligt met braaksel... 

Laat je hond uit voor het autorijden

Ook dit is vanzelfsprekend. Voor dat je je hond in de auto zit, laat hem dan goed uit voor een plasje en een kakje. Op deze manier verklein je de kans dat je ongelukjes hebt in de auto, of dat je onderweg nog moet stoppen om je hond uit te laten.

Natuurlijk is de kans groot bij puppy's dat die het niet lang kunnen ophouden, stop dan onderweg een paar keer bij een lange rit, en beloon je viervoeter wanneer die buiten een plasje of kakje doet.

Ook zal jou hond een stuk rustiger zijn als die een wandeling in de poten heeft. Sommige honden kunnen overenthousiast zijn als ze nog maar zien dat je naar de auto gaat. Na een wandeling zijn ze vaak wat moe, en dus ook rustiger in de auto. Niets is vervelender dan een hond die de hele achterbank heen en weer loopt en de hele rit aan het piepen is van excitement (ik spreek uit ervaring). 

Maak je hond goed vast in de auto

Veiligheid voorop! Zet je je hond op de achterbank? Koop dan een tuigje en autogordel waarmee je je hond kan vastzetten.

Zet je hond nooit vast aan de halsband. Wanneer je een onverwachte stop moet maken en jouw hond vliegt van de achterbank, kan je hond gemakkelijk stikken. Met een tuigje hangt die gewoon van de achterbank, maar kan die niet stikken. 

Wil je je hond in de koffer? Doe dan net hetzelfde. In (bijna) alle koffers is er een haakje waar je je hond kan vastklikken. Doe je hond een tuigje aan, koop een tussenstuk en klik je hond vast aan de ring. Zo kan die er ook niet meteen uitspringen als je de kofferbak opendoet, en heb je tijd om de riem aan te doen. 

Bescherm jouw zetels en koffer

Wanneer je bent gaan wandelen met je hond, kan het wel eens zijn dat die door de aarde en modder heeft liggen rollen. Als je dan je hond in de auto zet, mag je elke keer opnieuw na een reisje met je hond, naar de car wash. 

Er zijn verscheidene dekes om dit te voorkomen. Deze klik je vast achter de hoofdsteunen op de achterbank, waardoor jouw zetels beschermd blijven en je enkel het beschermingsdoek hoeft te wassen ipv heel jouw auto. 

Voor de koffer bestaan er hondenmanden met een bumper bescherming. Wanneer je hond in de koffer springt, zullen veel honden een tussenstop maken op de bumper van jouw auto. Zo staat jouw auto in no time vol met krassen van de nagels.

Met de bumper bescherming is je auto veilig en krasloos, en de kofferbak is ook beschermd! 

Zorg dat de auto niet te warm is

Honden hebben het heel snel te warm. Doordat ze enkel hijgen om af te koelen, raken ze heel snel overhit.

Zorg dat je airco aanstaat en/of er een raampje openstaat voor frisse lucht. Maak genoeg tussenstops zodat jouw hond kan drinken en fris water heeft. Leg eventueel een koelmat op de achterbank of in de kofferbak waar je hond op kan gaan liggen om af te koelen.

Je hebt ook koelhalsbanden en bandana's voor honden. Zo kan je je hond afkoelen op verschillende manieren.

Zet je je raam open? Zie dan dat de opening niet te groot is zodat je hond er niet uit kan springen. Er bestaan ook speciale safety guards die je tussen het open raam kan stoppen zodat er een raster voorkomt. Op deze manier kan je hond niet door het raam naar buiten springen. 

Is het toch veel te warm? Laat je hond dan lekker thuis met fris water, schaduw en een koelmat. Hou het veilig!

Laat je hond daarom nooit alleen in de auto, zeker niet bij warme temperaturen. Voor je het weet is het meer dan 40° in de auto en is het net een serre. 

Naar het buitenland? Check de regels!

In het buitenland tellen vaak andere regels voor het vervoeren van je hond. Zoek op Google de specifieke regels of kijk op Www.anwb.nl

In veel landen is het verplicht om een muilkorf te dragen als je op stap bent met je hond. In andere landen is dit enkel verplicht voor powerbreeds (staffords, American Pitbull Terrier, Bulterrier,...).

Kijk zeker ook jouw hond zijn inentingen na! Honden die reizen naar het buitenland hebben een geldige rabiës inenting nodig. Dit vraag je best na bij je dierenarts. 

Neem een fototoestel mee

Het is altijd leuk als je honden aan het spelen zijn om deze momenten vast te leggen. Ik zorg er altijd voor dat ik een fototoestel mee heb. 

Op deze manier kan ik steeds alle momenten vastleggen. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar wie heeft er nu niet graag leuke foto's om binnen een jaar op terug te kijken?

Zorg dat je fototoestel verzekerd is en eventueel ene beschermingshoes heeft. Op deze manier kan er geen (of minder) zand in je lens kruipen.

Sommige camera's kan je zelf onder water gebruiken! 

Neem altijd een reiszak mee

Niets is zo enerverend als iets niet bijhebben als je op staat gaat... Zorg daarom dat je steeds een reiszak mee hebt waar je belangrijkste spullen inzitten zoals:

 • Handdoek
 • Poepzakjes
 • Klein kommetje
 • Flesje water
 • Snoepjes en koekjes
 • Halsband en riem die vuil mogen worden
 • Lange lijn
 • Achterbankbescherming
 • Gordel/tussenstuk
 • Tuigje voor onderweg/het wandelen
 • Natte doekjes
 • Dettolspray
 • Keukenrol

Het is altijd handig om een dettolspray en keukenrol mee te nemen voor als je hond opeens wagenziek wordt. Dan kan je alles meteen proper maken en is er namelijk geen probleem! Als wij weggaan zetten we de zak al van tevoren klaar, je kan deze natuurlijk ook standaard in de auto laten liggen. 

Geniet!

Dit is wel de belangrijkste tip van allemaal denk ik. Wanneer je alle voorgaande tips hebt gevolgd, zal dit zeker geen probleem zijn. 

Geniet van het samen zijn met jouw hond. Geniet van de wandeling, het uitzicht, de natuur... Niets is leuker dan samen weggaan met je beste vriend, want dit is toch wel leuker dan hem ergens anders of thuis achter laten toch?

 

Na dit artikel zou het geen probleem meer mogen zijn om samen met jouw hond te genieten van een (auto) reis. Toch nog vragen of extra tips? Laat ze hieronder in de reacties na! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.